14 Eylül 2009 Pazartesi

Meksika'da hava devrim kokuyor!

Meksikalılar, Calderon’un ekonomik paketini protesto ediyorlar.


Meksikalı halk örgütleri, politik ve akademik kurumlar bu Pazartesi günü Ulusal Kongre önünde Meksika devlet başkanı Felipe Calderon’un 2010 yılı için tasarladığı ekonomik paketi, varolan ekonomik krizi, işsizliği ve yoksulluğu derinleştireceği gerekçesiyle protesto ettiler.

Analistlere ve Meksika Hükümeti’nin yetkilileri, bu ekonomik paketin Meksika’nın dünyasal krizin ardından yaşamış olduğu krize karşı olumlu bir yönde değişikliğe yol açmayacağını, aksine Meksika’nın bu krizsel durumdan çıkmak bir tarafa daha da saplanmasına neden olacak ağır sosyal gerilimlere neden olacağını ifade ediyorlar.

Ayrıca, meksikalı 17 politikacı ve akademisyen, tüm ülkeyi ilgilendiren bu planın varolan ekonomik model ve sosyal yapıda öngördüğü değişikliklerin krizi artıracağı yönünde görüş bildiriyorlar.

Geçtiğimiz aylarda bazı siyasetçi ve akademisyenlerin katılımıyla organize edilen ‘Meksika Krize Karşı: Yeni Bir Gelişim Sürecine Doğru’ sloganı çerçevesinde yapılan atölye çalışmaları boyunca bu paketin yanlızca enflasyonun ve işsizliğin artması değil kamu yatırımlarına ve para politikalarına yönelik stratejik saldırılara dayalı olduğu vurgulanmıştı.

Meksika ekonomisinin başlıca sorununun hazinenin içinde bulunduğu mali kriz olmadığını vurgulayan katılımcılar, bu krizin önüne geçmenin herkese eşit sağlık ve eğitim olanakları götürmekle mümkün olacağının altını çizdiler.

Öte yandan, Meksika Demokratik Devrim Partisi’nin (PRD) başkan adayı Cuauhtémoc Cárdenas ise Calderon’un önerisinin krizin etkilerini göğüslemenin çözümü olmadığını belirterek sözlerine ‘ülkemiz ağır sosyal gerilimlerin altına girmek durumunda bırakılmamalıdır’ şeklinde devam etti. Bu paketin sosyal gerilimleri artırarak bir sosyal patlamaya neden olacağını vurguladı.
Meksika eski mali müsteşar Mauricio de María y Campos, paketin eşitlik ilkesine ters düşen maddeler bulundurduğunu belirterek bunun da toplumsal yapıyı daha zor koşullarla yüzyüze bırakacak bir gidişat olduğunu söyledi. Maria y Campos, hükümetin mali boşlukları bu paket ile doldurmaya çalışırken aslında toplumun geleceğinin altını oyduğunu söylerine ekledi.
Analistler, eski devlet yetkilileri ve milletvekilleri hükümete bir Sosyal Ekonomik Konsey kurmasını ve bu yolla yalnızca uzmanların değil halkın ve sosyal örgütlelerin düşüncelerini de dikkate almasını öneriyorlar.

Ekonomik Pakete Karşı Protesto Yürüyüşleri

Yurttaş Birlikleri koordinatörü María Eugenia Ochoa, örgütlerinin Meksika halkını Calderon’un ekonomik paketini protesto etmek için 10 Ekim’de düzenlenecek olan büyük yürüyüşe çağırdığını bildirdi.

Bunun dışında, 15 Eylül’de düzenlenecek olan bir forumla ekonomik krize karşı alternatifler yaratmak amaçlı demokratik katılım esasına dayalı mekanizmalar tartışılacak.

Meksika devlet başkanı Calderon, dünyasal ekonomik krizin ülkedeki etkilerini düzenlemek ve krizin hız kazanmasını engellemek amacıyla geçen Ağustos ayında üç devlet bakanlığını lağvederek buralarda çalışan devlet görevlisi ve yetkililerinin maaşlarını dondurmuş ve diğer ülkelere bulunan büyükelçiliklerin masraflarını aşağıya çekmişti.

Meksika devlet başkanı, bu paket çerçevesinde alınacak önlemlerle 80 milyar peso ( 6 milyar dolar) tasarrufta bulunmayı hedeflediğini açıkladı.

Haber: CANAN ATEŞ
14.09.2009

***

Sosyalist Sanat'ın notu: Fotoğrafı biz seçip, üst başlığı biz attık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder