14 Eylül 2009 Pazartesi

BM'de birazcık vicdan kalmış mı?

Darbeci Honduras Hükümeti’nin Büyükelçisi, BM İnsan Hakları Kurulu’ndan İhraç Edildi.


Honduras’ın Cenevre büyükelçisi Delmer Urbizo, bu Pazartesi günü BM İnsan Hakları Örgütü Kurul Toplantısı esnasında hem BM hem de uluslarası kamuoyu tarafından tanınmayan Honduras’ın darbeci hükümeti lehine yaptığı konuşmadan dolayı toplantı salonundan dışarı çıkarıldı.

Urbizo, toplantı salonundan çıkarılmasının ardından darbeci Roberto Micheletti tarafından 29 Kasım tarihinde yapılması planlanan başkanlık seçimlerini kastederek ‘seçimlerden sonra buraya geri geleceğiz’ dedi.

Urbizo, gazetecilere yaptığı açıklamada kurul başkanı olan Belçikalı diplomat Alex van Meeuwen’in talimatıyla ve zor kullanılarak dışarı çıkarıldığını iddia ederek kuraldışı bir şekilde kendini söz hakkı verilmediğini, bunun da insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Arjantin, Brezilya ve Küba büyükelçileri, bu kurula yasal devlet başkanı Manuel Zelaya hükümetince atanmış diplomatların katılmasını talep ederek 28 Haziran tarihinde Honduras’ta gerçekleşenin bir darbe olduğunu hatırlattılar ve daha sonrasında iktidarı işgal eden Roberto Michletti hükümetinin meşru olmadığını vurguladılar.

Meksika büyükelçisi ise, kurul başkanına Honduras Dışişleri Bakanı Patricia Rodas tarafından kendisine verilen ve darbeci hükümetin büyükelçisinin Rodas’ın görevden alındığını bildirdiği belgeyi teslim etti.

Başkan Van Meeuwen, Meksika büyükelçisi Juan José Gómez Camacho tarafından kendisine verilen belgeyi inceletmek üzere BM Hukuk Departmanı’na iletti.

Salı günü toplantılara devam edileceği bildirilirken bazı diplomatlar sorunun uzamaması için Honduras büyükelçisinin katılımı ile ilgili son kararın BM Genel Meclisi tarafından karar altına alınmasını talep ettiler.

Roberto Micheletti’nin darbeci ve yasadışı hükümeti, uluslarası zeminde bir meşruluğa sahip değil. Bunun yanısıra pek çok sosyal kurum ve örgüt, Honduras’ı insan haklarını ihlal etmekle suçluyor.

Bir süre önce Honduras’a giden ve çeşitli incelemeler yapan Amerika Devletleri Örgütü (OAS) İnsan Hakları Komisyonu ise, devlet tarafından halka yönelik aşırı güç kullanımının, yasadışı tutuklamaların ve ülkenin eski demokratik sürecine geri dönmesini talep eden Honduraslılar’ın protesto gösterilerine yapılan saldırıların mevcut olduğunu rapor etmişti.

Haber: CANAN ATEŞ
14.09.2009

***

Sosyalist Sanat'ın notu: Fotoğrafı biz seçip, üst başlığı biz attık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder