10 Eylül 2009 Perşembe

Kolombiya Senatosu'nun vicdanı konuştu!

Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe


Kolombiyalı Senatör Piedad Cordoba, Uribe’nin Uluslarası Ceza Mahkemesi’nde FARC’tan önce yargılanması gerektiğini belirtti.


Canan Ateş
10 Eylül 2009


Kolombiyalı senatör ve FARC ile yapılan esir değişiminde önemli rol oynayan Piedad Cordoba, bu Perşembe günü yaptığı açıklamada Kolombiya devlet başkanı Alvaro Urıbe’nin Uluslarası Ceza Mahkemesi’nde FARC’tan önce yargılanması gerektiğini, çünkü Uribe hükümetinin sürekli olarak insan haklarını ihlal ettiğini ifade etti.

Sözlerine ‘bazı devlet yetkilileri FARC’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne intikal edeceğini söylüyorlar, ancak ben başkan Uribe’nin çok hızlı bir şekilde onlara eşlik edeceğini, hatta onlardan önce mahkeme karşısına çıkarılacağını düşünüyorum’ şeklinde devam eden Cordoba, Uribe hükümetinden bazı yetkililerin FARC hakkında uzun yıllardır ellerinde savaş esiri olarak tuttukları 24 asker ve polisi zincire vurmaktan dolayı Uluslarası Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını beyan etmelerine karşı tutumunu ortaya sermiş oldu.

Kolombiya ordusu tarafından geçen hafta ele geçirildiği ve FARC tarafından kameraya alındığı iddia edilen görüntülerde yakınlarına ve esir değişimi süreci için faaliyet gösteren kurumlara çağrıda bulunan esir asker ve polislerin boyunlarına asılı zincirler dikkat çekiyordu.

XI. Ulusal İnsan Hakları ve Barış Forumu ekseninde yapılan bir toplantıda iktidardaki hükümetin sürekli olarak insan haklarını ihlal ettiğini belirten Piedad Cordoba, aşırı sağcı paramiliter grupların şeflerinin itiraflarına göre yetkili makamların pek çok suça ortak olduklarının altını çizdi.

Kolombiya devlet başkanı Uribe’yi bir insani değişim anlaşmasını imzalamayı red ederek savaş esirlerine ve onların ailelerine sürekli olarak acı çektirmekle suçlayan Cordoba, Kolombiya hükümeti için ‘onlar için kaçırılan asker ve polislerin hayatı eski politikacı Ingrid (Betancourt) ve üç ABD vatandaşı kadar önem taşımıyor’ dedi.

Cordoba, FARC’ın elindeki ve esir değişimi kapsamında bulunan 24 Kolombiyalı polis ve askere ait görüntülerin hükümet tarafından provokasyon yaratma amacıyla yayınlanmasına ilişkin olarak ‘Uribe, Uluslarası İnsanı Değişim Haklarını ve buna ilişkin protokolleri ihlal ediyor’ diyerek Kolombiya devlet başkanının bunu FARC’ın elindeki kişilerin serbest bırakılmasına izin vermeyerek yaptığını vurguladı.

Sözü edilen ve FARC kamplarında esir olarak tutulan 24 Kolombiyalı asker ve polisin serbest bırakılması karşılığında FARC, Kolombiya Hükümeti’nden Kolombiya hapishanelerinde son derece kötü koşullar ve işkence altında tutulan yaklaşık 500 gerillanın serbest bırakılmasını talep ediyor.

FARC, yaklaşık beş ay önce ellerindeki iki esirin serbest bırakılacağını ve bu süre zarfında hayatını kaybeden bir diğer esirin naaşının ailesine teslim edileceğini bildirmişti. Kolombiya Hükümeti Piedead Cordoba’nın esirleri teslim alacak ekibin içinde bulunmasına izin vermediği için sözü edilen misyon halen şu ana kadar yerine getirilmiş durumda değil. FARC’ın Piedad Cordoba’nın bu ekipler içerisinde bulunmasında ısrar etmesinin sebebi ise insani değişim operasyonlarının ancak bu şekilde Kolombiya devletinin komplosu olmayacağını düşünmelerinden ileri geliyor.

Cordoba, ‘hükümetin desteği ve bu yönlü bir niyeti olmadığı sürece FARC’ın elindeki esirleri almak noktasında ne benim ne Kızıl Haç’ın ne de Katolik Kilisesi’nin çabaları sonuç verebilir’ dedi.
Barış İçin Mücadele Eden Kolombiyalılar hareketinin önderi senatör Piedad Cordoba, geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada 2010 Mayıs’ında yapılacak başkanlık seçimlerine kadar hiçbir esirin serbest bırakılmasının mümkün olmayacağını vurguladı.

***

Sosyalist Sanat'ın notu: Fotoğrafı biz seçip, üst başlığı biz attık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder