10 Eylül 2009 Perşembe

ABD'nin darbeci çizmesi dünyayı kirletiyor!

ABD’nin Güney Komandosu, Honduras’ın darbeci hükümetini askeri tatbikatlara katılmaya çağırdı.


ABD’nin Güney Komandosu, Washington’un bir ay önce Honduras ile tüm askeri işbirliğini sona erdirme yönünde yaptığı açıklamalarına rağmen darbeci Honduras hükümetinin silahlı kuvvetlerine Panamax 2009 Silahlı Kuvvetler Ortak Tatbikatına katılması çağrısında bulundu.

Honduras, Roberto Micheletti hükümetinin uluslararası zeminde kınanmasına rağmen, ABD koordinasyonu altında 11-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan deniz tatbikatına katılacak 21 ülkenin bulunduğu listede yer alıyor.

Bu tatbikat için çağırılan ülkeler Belice, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, ABD, Guatemala, Hollanda, Nikaragua, Panama, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Uruguay, Arjantin ve Paraguay olarak belirlenmiş durumda. Meksika ve Fransa deniz kuvvetleri ise gözlemci olarak yer alacaklar.

Honduras, bilindiği üzere Roberto Micheletti’nin ordu desteğiyle darbe yaparak devlet başkanı Manuel Zelaya’nın görevinden uzaklaştırılmasına karşı uluslarası bir tavır alınması neticesinde izole bir durumda kalmıştı.

ABD ise, Honduras’ta darbe yapılmış olduğunu kabul ederek gelecek 29 Kasım’da yapılması planlanan seçimlerin galibini tanımayacağını beyan etmişti.

Pekçok ülke, ABD’den Honduras ile olan askeri işbirliğini sona erdirmesini ve Palmerola’daki ‘Albay Soto Cano’ askeri üssünden askeri güçlerini çıkarmasını talep etmişti. Bu üs, darbe esnasında başkan Zelaya’nın ülke topraklarından uzaklaştırılmasında bir köprü görevi görmüştü.

ABD Güney Komandosu komutanı general Douglas Fraser, başkan Manuel Zelaya’yı taşıyan uçağın buraya indiğini doğrulamış ancak ülkesinin bu olaya dair bilgisinin olmadığını ve hiçbir şekilde karışmadığını iddia etmişti.

TELESUR, 10.09.2009
Çeviren: CANAN ATEŞ

***

Sosyalist Sanat'ın notu: Fotoğrafı biz seçip, üst başlığı biz attık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder