25 Eylül 2009 Cuma

Honduras halkı, Amerikan emperyalizminin emzirdiği faşizme karşı müthiş bir direniş örgütlüyor!

Honduras’ta En Az 300 Kişi Gözaltında


Honduras’taki Askeri Darbeye Karşı Ulusal Cephe önderlerinden Rafael Alegria, darbeci hükümete karşı gösteri yapan 300 kişinin polis ve askeri güçler tarafından gözaltına alındığını bildirdi.

Alegria, Salı günü boyunca gözaltına alınanların Şili diktatörü Augusto Pinochet dönemini hatırlatırcasına başkent Tegucigalpa’daki bir futbol sahasında tutulduklarını söyledi.

Gözaltındaki Honduraslıların, yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın herkesi şaşırtan bir şekilde ülkesine dönmesi nedeniyle onu görmek ve kendisiyle dayanışmak amacıyla bulunduğu Brezilya Büyükelçiliği etrafında toplandıkları esnada darbeci kolluk güçlerinin saldırısına uğradıklarını vurgulayan Alegria, Honduras halkının 88 gündür direnişte olduğunu belirtti. ‘Ne kadar çok baskı uygularlarsa o kadar çok kişi sokaklara dökülür’ diyen Ulusal Cephe önderi, Honduras halkının Salı ve Çarşamba günleri boyunca sokağa çıkma yasağına rağmen Zelaya’nın tekrar iktidara gelmesi talebiyle sokağa çıkacağını ifade etti.

Öte yandan, darbeci hükümet Zelaya’nın bulunduğu Brezilya büyükelçiliğinin elektrikleri kesti ve büyükelçilik binasına gıda maddesi taşınmasına engel oluyor.

Alegria, polis ve asker saldırısı sonucu pek çok yaralının olduğunu ve bu kişilere ait bilgilerin İsan Hakları Komisyonu’na verildiğini bildirdi. Yaralıların bir kısmının da polis tarafından şüpheli kişiler olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıklarını belirten Alegria, bu nedenle yaralı sayısı hakkında kesin bir bilgi verilemediğini vurguladı. Tüm bu baskılara ve saldırılara karşı, Honduras halkının cesaret ve coşku ile Zelaya görevine dönene kadar direnişe devam edeceğinin altını çizdi.

Honduras devlet başkanı Zelaya ve direnen Honduras halkına yönelik uluslararası destek hızla artıyor. Pazartesi günü olağanüstü gündemle toplanan Amerika Devletleri Örgütü’nün (OAS) ardından ALBA ülkeleri de Salı sabahı yayınladıkları bir bildiri ile Honduras yasal devlet başkanı Zelaya’ya tam destek verdiklerini bildirdiler.

Venezüella, Nikaragua, Küba başta olmak üzere diğer Latin Amerikalı ülkeler olan Arjantin, Brezilya, Uruguay, Bolivya, Paraguay, Guatemala liderleri ve dışişleri bakanları Honduras’ın darbeci hükümetini bir kez daha kınayarak Zelaya’yı destekleyen Honduras halkına karşı insan hakları ihlali suçu işlememesi konusunda uyardılar.

Haber: CANAN ATEŞ
22.09.2009

***

Sosyalist Sanat'ın notu: Fotoğrafı biz seçip, üst başlığı biz attık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder