29 Eylül 2009 Salı

Chaderton: OAS, Honduras’taki Yaşananlar Karşısında Yavaş Hareket Ediyor.


Amerika Devletleri Örgütü (OAS) Venezüella Büyükelçisi Roy Chaderton, bu Pazartesi günü yaptığı açıklamada Honduras’taki askeri darbenin üzerinden üç ay geçmesine rağmen OAS’ın bu ülkedeki gelişmeler karşısında yavaş hareket ettiğini belirtti.

OAS Olağanüstü Konsey Toplantısı’nda söz alan Chaderton, darbeci başkan Roberto Micheletti’nin aralarında ifade, toplantı ve biraraya gelme özgürlüklerinin de olduğu beş anayasal hakka sınırlaması ile ilgili olarak OAS’ın yavaş ve kahvaltı sonrası siesta uyuşukluğu içerisinde yanıt verdiğini belirtti.

Tegucigalpa’daki Brezilya Büyükelçiliği’ne yönelik baskılarla ilgili olarak ise ‘büyükelçilikte olanlar küçük olaylar değildir. İkincil derecedeki planlarla düzenlenemeyecek kadar önemlidir’ vurgusunu yaptı.

Chaderton, OAS bileşenlerinden geçen hafta sonu Honduras’a girmesine izin verilmeyen OAS temsilcileri konusu yerine Brezilya Büyükelçiliği’ndeki gelişmelere daha fazla öncelik vermelerini istedi.

Chaderton, öte yandan darbeci hükümeti destekleyen ve iktidardaki barbarların komplolarını hayata geçirmelerini sağlayan medya terörüne de dikkat çekti. Honduraslı Canal 36 ve Radyo Globo’nun kapatılmasına karşın Fox News, CNN İspanyolca ve İngilizce gibi ABD kaynaklı kanalların darbeci Micheletti’yi geçici başkan (Kasım seçimlerine dair bir dezenformasyon) ve Zelaya’yı da devrik başkan olarak tanımladıklarını vurguladı.

Chaderton, konuşmasında darbecilerin Manuel Zelaya’nın bir haftadan beri bulunduğu Brezilya Büyükelçiliği’ne yönelik zehirli gazla yaptıkları saldırıdan dolayı 17 yaşındaki üniversite öğrencisi Wendy Avila’nın öldüğünü belirterek durumun ciddiyetinin altını çizdi. Venezüellalı OAS büyükelçisi, darbe sonrası Honduras’ta pek çok faili meçhul cinayet ve kayıplar olduğunu vurguladı.

Chaderton, ‘darbeci Micheletti hükümeti, anayasal hakları 45 günlüğüne yasaklamasının gerekçesini seçim kampanyası olarak ortaya koyup bunu bizim (OAS’ın) kabul etmemizi beklemektedir’ diyerek darbeci Micheletti’nin bir diğer komplosunun altını çizdi.

Chaderton, konuşmasını uluslararası kamuoyuna Honduras’a daha fazla baskı yapmasının son derece gerekli olduğu mesajını ileterek tamamladı.

Haber: CANAN ATEŞ
28.09.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder