3 Eylül 2009 Perşembe

ABD, Micheletti’nin Hükümetine Milyon Dolarlar Gönderiyor.

ABD hükümetinin Honduras’ta şu an iktidarı işgal eden darbeci hükümeti illegal olarak tanımlamasına karşın ABD Uluslararası Gelişme Bürosu’nun (USAID), Honduras’a 30 Eylül’de sona erecek olan 2009 yasama yılı için yaklaşık 47 milyon dolar civarında bir yardım programı olduğu bildirildi.

USAID basın sözcüsü Lisa Hibbert-Simpson, bu hafta içi yaptığı basın açıklamasında "USAID, Honduras halkının direkt olarak yararlanacağı insani programların ve yasaların uygulanmasını sağlamakta hayati öneme sahip sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte gerçekleştirilecek sağlıklı yönetim faaliyetlerini engelleyecek ve başarısızlığa uğratacak girişimleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemler almaktadır" dedi.

Sözcü, "USAID, Honduras’taki 28 Haziran’da gerçekleşen olayları takiben temel eğitim, aile planlaması ve bazı çevre koruma faaliyetlerini kapsayan 3,7 milyon dolar olarak finanse edilmesi ön görülen aktiviteleri ve projeleri ertelemişti" bilgisini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Laura Tischler ise, eğer Washington ABD Yabancı Operasyonlar Yasasının 7008 maddesi itibariyle Honduras’taki durum ABD hükümeti tarafından darbe olarak açıkladığı takdirde ülkesinin oraya yapılan mali desteği yasal olarak sona erdirecek yönlü yardım programlarını iptal etme politikasını hayata geçireceğini ifade etti.

Buna karşın, hükümetinin Honduras’taki durumu darbe olarak henüz tanımlamadığı gibi halen hiçbir yardım fonunda bir iptal durumu söz konusu olmadığını belirtti.

ABD Dıişleri Bakanlığı’na göre, 7008. madde, ABD’li kurumlara Honduras’taki darbeci geçici hükümete yardım sağlanmasının devamını engellemiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise, bir Orta Amerika ülkesi olan Honduras’ın halen diğer başka yardımların dışında yiyecek madde yardımı, AIDS ve diğer başka hastalıkların tedavisi ve önlenmesi, çocuk ölümlerinin azaltılması, doğal felaketlere karşı destek sağlanması gibi konularda ve başkanlık seçimlerinin adil ve özgür bir şekilde gerçekleşmesi için destek aldığını açıkladı. Ancak ülkedeki Micheletti karşıtları, seçimlerin anayasada belirtildiği üzere açık ve özgür bir şekilde olacağına dair umutların boş olduğunu ifade etmekteler.

Geçen Haziran ayında USAID’in Genel Denetin Ofisi’nin (OIG) yaptığı basın açıklamasında Honduras’taki Yüksek Seçim Kurulu’nun (TSE), Honduras’taki seçimleri hayata geçirebilmesi için Seçimler ve Politik İşleyişler Konsorsiyumu’nun teknik yardımını kabul ederek USAID’den 1,8 milyon dolarlık yardımı öngören bir anlaşma yaptığı bildirildi.

Honduras’taki bu seçim organı, Honduras devlet başkanı Manuel Zelaya’nın başkanlıktan indirilerek Kosta Rika’ya kaçırılmasına sebep olan yasal düzenlemelerin planlanmasında kilit rol oynamıştı.

USAID ve Ulusal Demokrasi Kurumu (NED) gibi kimi ABD’li mali çevrelerce fınanse edilen bu kuruluşlar, Venezuela’da 2002 yılında başkan Hugo Chavez’e karşı yapılan başarısız darbe girişimini gerçekleştiren gruplara mali destek verdikleri iddiasıyla dikkat çekmişlerdi.

Aynı şekilde NED, Honduras’ta ‘sağlıklı yönetim’şeklinde adlandırılan sürecin aktörlerinden biri olarak rol oynarken web sitesinde ‘Latin Amerika’da ve özellikle Honduras’taki demokrasinin gelişimini’ sağlayacak yardım tekliflerini sıralamıştı. Bunlar arasında Honduras’ta gelecek Kasım ayında yapılacak seçimlerde inisiyatif sağlamak gibi kilit öneme sahip konularda pozisyon geliştirebilecek politik partileri ön plana çıkaracak faaliyetlerde bulunan çeşitli baskı gruplarına verilmesi vadedilen yaklaşık bir milyon dolarlık ödül ve teşvik de bulunuyor.

ABD’li pek çok kuruluşun yaptığı incelemelere göre Latin Amerika’daki farklı politik hareketleri fınanse eden bu kurumlar, Honduras’ta şu an iktidarı işgal eden darbeci hükümete destek sunmakta ve Zelaya’nın darbe ile iktidardan uzaklaştırılarak Kosta Rika’ya götürülmesini sağlayan 28 Haziran’da ordu tarafından gerçekleştirilen darbeyi haklı göstermeye çalışmaktadırlar.

TELESUR, 01.09.2009

Çeviren: CANAN ATEŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder