25 Eylül 2009 Cuma

Honduras'taki faşist darbeciler yasa tanımıyor

Manuel Zelaya: Honduras Halkını Yalnız Bırakmayın!


Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’daki Brezilya Büyükelçiliği’de bulunan Honduras’ın yasal devlet başkanı Manuel Zelaya taraftarı yüzlerce Honduraslı, bu Çarşamba günü başkentte bulunan BM binasına doğru yürüyüşe geçti. Maskeli polisler ve askeri birlikler tarafından sarılmış durumdaki Brezilya Büyükelçiliği’nden başlayan yürüyüşün tüm baskılara rağmen kalabalık bir kitle tarafından yapıldığı kaydedildi. Darbeci hükümetin kolluk güçleri gösterici kitleyi BM binasına yaklaştırmamak için her türlü önlemi almış durumda.

Başkan Zelaya’nın bulunduğu Brezilya Büyükelçiliği’ne ise herhangi bir genel elektrik kesintisi olmamasına rağmen elektrik ve su hizmeti verilmiyor. Darbeci hükümet, büyükelçilik binası yakınlarına yerleştirdiği cihazlar ile binadakilerin cep telefonu ile iletişimini de engelliyor. Ayrıca, büyükelçilik binasının tepesinde sürekli kontrol uçuşu yapan helikopter ve arka bahçedeki çok sayıda maskeli polis, binayı sürekli gözetim altında tutuyor. Ayrıca, bugün yeniden sokağa çıkma yasağı ilan eden darbeci hükümet bu yasağın Perşembe gününe kadar süreceğini bildirdi.

Brezilya Büyükelçiliği’nin Honduras’ın darbeci hükümetinin, Zelaya’yı kendilerine teslim etmesi şeklindeki talebini red etmesi üzerine darbecilerin büyükelçilik binasına saldırabileceklerine dair gelişmeler, Latin Amerikalı ülkelerin tamamının tepkisiyle karşılaştı. Venezüella, Bolivya, Küba, Antigua ve Barbuda, Dominik Cumhuriyeti, San Vicente, Ekvator, Honduras ve Nikaragua’nın içinde bulunduğu Bizim Amerikamız Halkları Bolivarcı Birliği (ALBA), bu Çarşamba günü yayınladığı bir bildiri ile Honduras’ın darbeci hükümetinden Honduras yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın bulunduğu Brezilya Büyükelçiliği’ne karşı takındığı düşmanca tavra son vermesini istedi. ‘Zelaya ve ailesinin başına gelecek herşeyden darbeci hükümeti sorumlu tutacağız’ denilen açıklamada darbeci hükümetin büyükelçiliğin etrafını sarmasının Viyana Konvensiyonu’nda tanımlanan uluslararası ilişkiler normlarının ihlali olduğunun altı çizildi.

Öte yandan başkan Zelaya, ABD’nin New York şehrinde yapılmakta olan BM Genel Meclis Toplantısı’na katılan liderlere, darbeci Roberto Micheletti hükümetinin yoğun baskı uyguladığı Honduras halkını yalnız bırakmamaları çağrısında bulundu. ‘Honduras’a dialog amacıyla geldim ancak gaz bombaları ile karşılandım’ diyen Zelaya, uluslarası kamuoyuna Honduras halkı için yaptıklarından dolayı teşekkür etti. Şu an Honduras halkının tüm gezegene bir direniş örneği teşkil ettiğini vurgulayan başkan BM Genel Meclisi’ne katılan 120 liderden Honduras halkını yalnız bırakmamalarını istedi.

Haber: CANAN ATEŞ
23.09.2009

***

Sosyalist Sanat'ın notu: Fotoğrafı biz seçip, üst başlığı biz attık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder