21 Ekim 2009 Çarşamba

Rodas, Honduras Devlet Başkanlığı İçin Aday Olabilir.


Manuel Zelaya hükümetinin ve Honduras’ın yasal dışişleri bakanı olan Patricia Rodas, bu Salı günü yaptığı açıklamada sadece Honduras halkının uygun görmesi durumunda Kasım ayı içerisinde Honduras’ta gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimlerinde aday olabileceğini ifade etti.

Manuel Zelaya’nın başkanlık görevine dönmesi noktasında darbeci hükümetin yaptığı oyalamalara dair kaygı duyduğunu belirten Rodas, sözlerine ‘sadece halk bunun böyle olması gerektiğini düşündüğü takdirde başkanlığa aday olurum’ şeklinde devam etti. Ayrıca Honduras’ın şu an henüz tamamlanmamış bir süreç içinde olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini belirten Rodas, Zelaya’nın devlet başkanlığını yeniden devralması için sürdürülen mücadeleye devam etmek gerektiğini vurguladı.

Honduras’ın yasal dışişleri bakanı Patricia Rodas, Manuel Zelaya için yürütülen mücadelenin askeri darbenin tezgahlayıcısı Honduras oligarşisini sarsan bir süreç olduğunu ifade ederek şu an için en önemli olanının Zelaya’nın görevine geri dönmesi ve bu sayede ülkedeki demokratik dönüşüm sürecine devam edilmesi olduğunu ifade etti.

Darbeci hükümetin Honduras’ta yapmayı planladığı başkanlık seçimlerine 40 günden az bir zaman kalmasına rağmen ülkede belli bir düzeyde gerilim ortamı yaşandığını belirten Rodas, devam eden görüşme sürecinin başkan Zelaya’nın görevi devralması ve askeri darbenin sonunun getirilerek anayasal düzene geçilmesine hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.

Rodas, ‘bu açıdan bakıldığında anayasaya ve hukuk devleti düzenine uymayan koşullarda gerçekleştirilmesi planlanan başkanlık seçimleri tanımıyoruz’ dedi. Seçimlerin bir anda ve belirsiz bir tarihte yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan bakan, ‘başkan adayların kimler ve hangi önerileri olduğunun bilindiği bir sürecin yaşanması ve biz yurttaşların kimi seçip kimi reddetmek istediğimize karar verme hakkına sahip olmamız gerekir’ dedi.

Yapılan askeri darbenin, ülkedeki demokratik sisteme karşı işlenmiş bir suç olduğunun altını çizen Rodas, planlanan başkanlık seçiminin de herhangi bir meşruluğa sahip olmadığını belirtti.

‘Hakkettiğimiz koşullarda bir süreç yürütmemize engel olan bu düzmece seçimleri kabul etmemiz mümkün değil’ diyen Rodas, şu an ülkede son derece eşitsiz koşulların sözkonusu olduğunu vurguladı.

Bir toplumun temel ilkelerinden birinin demokrasiye sahip olmak olduğunu ifade eden bakan, bu nedenle askeri diktatörlüğün kontrolü altındaki seçimleri meşru olarak görmenin imkansız olduğunun altını çizdi.

Haber: CANAN ATEŞ
21.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder