7 Ekim 2009 Çarşamba

OAS Heyeti ve OAS Başkanı Honduras’a Geldi.


OAS (Amerika Devletleri Örgütü) Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza’nın başkanlık ettiği OAS yüksek yetkili heyeti, Honduras’ın darbeci başkanı Roberto Micheletti ile ülkedeki ağır siyasi kriz ortamını görüşmek üzere bu Çarşamba günü başkent Tegucigalpa’daki başkanlık sarayına vardı.

OAS dışişleri bakanlarından oluşan heyet, Honduras yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın devrilmesine neden olan askeri darbe ve onun ağır siyasi sonuçlarını düzenleme amacıyla bir dialog masası oluşturmak üzere Honduras’ın başkentindeki görüşmelere başladı.

OAS genel sekreteri Jose Miguel Insulza, yapılan toplantıda darbeci başkan Roberto Micheletti’ye haftaladardır Brezilya Büyükelçiliği’nde bulunan yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın içerisinde bulunduğu duruma dair kaygılarını belirtti. Darbeci hükümet tarafından kararı alınan sokağa çıkma yasağı, olağanüstü hal ve ifade, toplantı yapma gibi temel özgürlüklerin kısıtlanmasına dikkat çeken Insulza, Canal 6 Televizyonu ile Radio Globo’nun devlet güçleri tarafından kapatılmasının altını çizdi.

Yasal başkan Zelaya’nın hükümetinden temsilciler ile darbeci hükümet yetkilileri arasında kurulacak bir dialog ortamı ile darbenin yapıldığı 28 Haziran tarihinden bu yana yaşanan siyasi krizden çıkışın yollarını aradıklarını belirten OAS genel sekreteri, kendilerini birinci derecede kaygılandıran konunun yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın bu olumsuz koşullar altında Brezilya Büyükelçiliği binasında ikamet etmeye devam etmesi olduğunu vurguladı.

OAS temsilcisi, bu durumun sona erdirilmesine ilişkin olarak iki önerileri olduğunu belirterek ya başkan Zelaya’nın koşulları daha uygun olan bir yere gerekli garantiler sağlanması koşuluyla naklini ya da büyükelçilik binası etrafındaki askeri kuşatmanın kaldırılarak bina içerisine gıda, ilaç, vb. gibi yaşamsal ihtiyaçların girişine sorun çıkarılmayıp hem Zelaya’nın hem de bina içerisinde bulunan herkesin hayatının kasıtlı olarak zorlaştırılmamasını talep etti.

Insulza, Roberto Micheletti’nin Kasım ayında yapmayı planladığı seçimleri bahane ederek ifade, toplantı, gösteri yapma gibi anayasal hakların askıya alınmasını eleştirerek Canal 6 ve Radio Globo’nun kapatılmasının üzerinde durdu.

Haber: CANAN ATEŞ
07.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder