21 Ekim 2009 Çarşamba

Mapuche Yerlileri, Şili’de Devlet Terörüne Karşı ‘Savaş’ Açtılar.


Şili’deki Mapuche yerlileri örgütü Arauco Malleco Koordinasyonu (CAM), bu Salı günü yaptığı açıklama ile Şili devletinin Mapuche halkına karşı uyguladığu şiddeti durdurmaya niyetinin olmaması nedeniyle Şili devletine karşı savaş açtıklarını ve bu ülkenin vatandaşlığını reddettiklerini, ayrıca otonom Mapuche halkının topraklarının da Bio Bio Nehri’nden ülkenin güneyine kadar olan kısmı olduğunu ilan ettiler.

Şili devleti ile Mapuche yerlileri arasındaki çatışma ortamı, Mapuche önderlerinden Jaime Mendoza’nın Şili polisi (Carabineros) tarafından bir araziden zorla çıkarıldığı esnada öldürülmesi nedeniyle bir süreden beri iyice şiddetlenmiş durumdaydı.

Yerli örgütünin yerel bir radyo tarafından yayınlanan deklarasyonunda, ‘Şili Cumhuriyeti ile olan dialog sürecine son veriyoruz ve savaş ilan ediyoruz’ ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Şili devletinin Mapuche halkına karşı uyguladığı şiddeti sona erdirme niyeti taşımadığı için Şili vatandaşlığını reddetme kararı da dile getirildi.

Mapuche örgütü CAM, açıklamasında, Mapuche yerlilerinin kendi toprakları olduğunu iddia ettikleri ülkenin güneyinde bulunan La Araucania bölgesindeki bir anayolda ahşap madde yüklü iki kamyonun durdurularak yakılmasını da üstlendiler. Bu eylemin, Mapuche halkına karşı yürütülen devlet terörünü lanetlemek için yapıldığını vurguladılar.

Angol valisi Augusto Gomez ise, eylemle ilgili olarak ağır silahlı ve maskeli 10 kişinin kamyonların şoförlerini indirdikten sonra havaya ateş açıp araçları yaktığı bilgisini verdi.

Şili’de 600 bin kişiden oluşan Mapuche yerli halkı, toplam ülke nüfusunun %6’sına denk düşüyor. Yerli nüfusun önemli bir kısmı başta başkent Santiago olmak üzere büyük şehirlere göç etmiş olsa da, Mapucheler ana olarak La Araucania bölgesinde ve ağır yoksulluk koşulları altında yaşamaya devam ediyorlar.

Mapuche yerlileri, uzun yıllardır yabancı şirketler ve büyük toprak sahipleri tarafından işgal edilmiş durumdaki topraklarını geri alabilmek için mücadele ediyorlar. Mapuche halkının bu mücadelesi ise, Şili devletinin bu bölgelerdeki polis sayısını arttırarak yerli halka uygulanan devlet şiddetine maruz kalıyor.

Haber: CANAN ATEŞ
21.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder