4 Ekim 2009 Pazar

Micheletti, Darbeci Askerlere Teşekkür Etti.


Honduras’ın darbeci devlet başkanı Roberto Micheletti, bu Cumartesi günü yaptığı konuşmada yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın zorla görevinden uzaklaştırılmasına ve ülkede son derece derin bir siyasi krize yol açan 28 Haziran’daki darbeye katılımından dolayı Honduras Silahlı Kuvvetleri’ne teşekkür etti. Darbeci hükümet, askerlerin yaptığı bu darbeyi ‘demokrasi yolunda gerçekleştirilmiş cesur bir davranış’ olarak tanımladı.

Micheletti, Honduras’taki başkanlık sarayında yaklaşık 350 askerin katılımıyla gerçekleştirilen askeri tören esnasında ‘bu cesur davranış (darbeyi kastediyor), ülkenin semalarında demokrasinin, barışın ve adaletin standartlarının yeniden hakim olmasına ve vatanın bağımsızlığının kazanılmasında büyük rol oynamıştır’ dedi.

Oysa darbeci başkanın bu sözlerinin tam tersi bir şekilde son üç ay içerisinde Honduras’ta ağır bir siyasi ve sosyal kriz yaşanıyor. Çeşitli siyasi gruplar ve muhafazakar sermaye çevreleri tarafından desteklenen darbeden bu yana insan haklarının yaygın bir şekilde ihlali ve anayasal düzenin yeniden tesisi ile başkan Zelaya’nın görevine geri dönmesi talebi ile eylem yapan Honduras halkına karşı yoğun bir baskı ve şiddet ortamının varlığı, Micheletti’nin yalanlarını geçersiz kılıyor.

Honduraslı yurttaşların anayasal hakkı olan doğru ve tarafsız haber edinme hakları tamamiyle gaspedilmiş durumda. Alternatif ve darbe karşıtı medya organları kapatılarak Radio Globo ile Canal 36’nın merkezleri askerler tarafından basıldı ve tüm aletleri ile elektronik cihazlarına devlet güçleri tarafından el konuldu.

Darbeci hükümet geçen 27 Eylül tarihinde ise olağanüstü hal ilan ederek Honduras halkının ifade özgürlüğü, toplantı ve biraraya gelme gibi temel anayasal haklarını 45 günlüğüne askıya aldı.

Tutuklu ve Kayıp Yakınları Komitesi (Cofadeh) direktörü Berta Oliva, bu Cumartesi günü yaptığı açıklamada 28 Haziran’daki darbeden bu yana ülkede 16 kişinin öldürüldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını, 96 kişi hakkında ise devletin güvenliğine zarar vermek gibi tamamen siyasi bir argümanla dava açıldığını ifade etti. Aralarında bir eğitimcinin de bulunduğu bu 96 kişinin tutuklu olarak yargılandığını sözlerine ekledi. Oliva, darbe karşıtı örgütlerin yöneticilerinin kimliği belirsiz kişilerden ölüm tehditleri aldıklarını ve Cofadeh üyelerinin ise çeşitli güvenlik sorunları yaşadıklarını vurguladı.

Honduras halkına karşı uygulanan devlet terörü, yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın bu siyasi krizi dialog yoluyla çözmek amacıyla 21 Eylül tarihinde ülkesi Honduras’a geri dönmesinden bu yana hız kazandı. Halka yönelik gaz bombalı saldırılardan özellikle çocuk ve yaşlılar olamak üzere geniş bir kesim son derece olumsuz bir şekilde etkilendi.

Darbeci Micheletti, bütün bu panoramaya rağmen darbeyi ‘asil ve ülkeleri üzerinde oynanamakta olan kötü niyetli dış kaynaklı oyunlara son veren cesur bir davranış olarak’ tanımlamada ısrar ediyor.

Haber: CANAN ATEŞ
03.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder