Ekvator’da Hükümet İle Yerliler Arasındaki Dialog Süreci Başladı.
Halklar, Sosyal Hareketler ve Ekvator Yurttaş Girişimi Sekreteri Doris Soliz, bu Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ekvator hükümeti’nin yerli örgütleriyle dialog sürecinin geliştirilmesini sağlamak için temsilcilerini ve çalışma masalarını belirlediğini ifade etti.
Soliz, hükümet ile yerliler arasında, yerli topluluklarının geçen hafta süresiz olarak protesto gösterilerine başladıklarını açıklamaları ile sekteye uğrayan görüşmelere devam edilmesi ve imzalanacak olan anlaşmanın yeniden gündeme getirilmesi gibi konuların tartışılacağı komisyonların kurulduğunu açıkladı.
Oluşturulacak komisyonlardan biri, Ekvatorlu yerlileri en fazla kaygılandıran ve parlamentoya su kaynaklarının özelleştirerek bu kaynaklar üzerindeki kamusal kontrole son vermeyi mümkün kılacak olduğu iddia edilen Su Kaynakları Yasası’nı ele alacak. Ekvator hükümeti, yasa hakkındaki bu iddiaları başından beri reddediyor.
Soliz, ayrıca Adalet Bakanı Nestor Arbito ve Amazon Bölgesi Eko-Gelişim Enstitüsü Sekreteri Carlos Viteri’nin de içinde yer alacağı başka bir komisyonun da Amazon Bölgesi’nde bulunan bir yerleşim yerinde yerlilerin yaptığı protesto gösterileri esnasında hayatını kaybeden bir yerlinin ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüteceğini bildirdi.
Görüşmelere hükümet tarafından katılacak temsilciler, Doğa Kaynaklardan Sorumlu Bakan Germanico Pinto, Ulusal Su kaynakları Sekreteri Jorge Jurado, Eğitim Bakanı Raul Vallejo ve Sağlık Bakanı Caroline Chang’ın dışında Çevre Bakanı Marcela Aguiñaga, Sosyal Gelişimden Sorumlu Bakan Jeanette Sanchez ve Tarım Bakanı Ramon Espinel’den oluşuyor.
Ekvator Hükümeti’nde tarafından yapılan açıklamada, Ekvator Yerli Toplulukları Konfederasyonu’nun (Conaie) görüşmelere katılacak temsilcileri belirlynerek hükümete bildirmesinin beklendiği ifade edildi.
Conaie başkanı Marlon Santi, daha öncesinde yaptığı açıklamada Ekvator’un başkenti Quito’da hükümet temsilcileri ile yapılacak görüşmelere Amazonlar’dan, And Bölgesi’nden ve Costa (kıyı) bölgesinden Conaie temsilcilerin katılacağını, ancak bu temsilcilerin kimler olacağının henüz belli olmadığını belirtti.
Bu görüşmeler, Amazonlar’daki Morona Santiago isimli yerleşim yerinde bir yerlinin hayatını kaybetmesine ve 40 polisin yaralanmasına neden olan yerlilerin protesto gösterisinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşen yerliler ve hükümet arasındaki ilk dialog zemini oluyor.
Haber: CANAN ATEŞ
13.10.2009
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder