14 Ekim 2009 Çarşamba

Meksikalı İşçiler Greve Gidecekleri Uyarısında Bulundular.


Meksika Ulusal İşçi Birliği, bu Salı günü yaptığı bir açıklama ile bütün Meksika halkını harekete geçmeye ve Elektrik ve Enerji Merkezi İşletmesi’nin (LyFC) kapatılma kararına karşı Meksika Elektrik İşçileri Sendikası’nın (SME) yapacağı genel greve destek vermeye çağırdı.

Meksika’nın başkenti Ciudad de Mexico’da 15 Ekim tarihinde yapılması planlanan eyleme 100 binin üzerinde kişinin katılması bekleniyor.

Meksika devlet başkanı Felipe Calderon ise, yapılacak protesto gösterilerinin yasalar çerçevesinde gerçekleşmesini beklediğini ifade etti.

Meksika hükümeti, geçen hafta sonu ülkedeki 25 milyon meksikalıya elektrik enerjisi sağlayan elektrik şirketi LyFC’nin kapatılma kararını açıklamıştı.

LyFC’nin kapatılması 40 bin kişinin işsiz kalmasına sebep olacak. Hükümet sekreteri Fernando Gomez, hükümetin elektrik işletmesini kapatma kararında geri adım atmayacağını vurguladı.

Meksika devlet başkanı Felipe Calderon, geçen Pazar günü televizyonlara gönderdiği mesajda LzFC elektrik işletmesinin kapatılma kararının gerekçelerini açıklamıştı.

Calderon, işletmenin 2003 ila 2008 yılları arasındaki masrafının gelirinin iki katı olduğunu ifade etti. Meksika hükümeti ise, LyFC elektrik işletmesinin kapatılması ile işsiz kalacak Meksikalılar’a tazminat olarak toplam 20 milyar peso (1 milyar 538 milyon dólar) tazminat ödeneceğini açıkladı. İşten çıkarılacak olanların bu kararı hemen kabul etmeleri durumunda ortalama 33 maaşlık bir ‘ikramiye’ önerisinde bulunan hükümet, işçilerin eylem sürecini engellemeye çalışıyor.

Meksikalı elektrik işletmesinin işçileri ise bu Pazartesi günü yaptıkları açıklama ile , Meksika hükümetinin işletmeyi kapatma kararını tanımayacaklarını, çünkü hükümetin bu kararının yasadışı olduğunun ve halkın yararına olan bütün işletmeleri kapatmayı planladıklarını belirttiler.

Elektrik İşçileri Sendikası Sekreteri Fernando Amezcua, LyFC’nin 400 şubesinden 76’sının, ayrıca 5 santral ve dağıtım merkezinin şu an Meksika polisinin işgali altında olduğunu ifade etti.

Haber: CANAN ATEŞ
13.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder