7 Ekim 2009 Çarşamba

Correa ve Chavez, Ortak Projeler İçin Biraraya Geliyorlar.


Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez ve Ekvator devlet başkanı Rafael Correa, bu Çarşamba günü her iki ülkenin haklarının refah seviyesini yükseltmek amacı ile başlattıkları çeşitli projelerin durumunu incelemek üzere biraraya geldiler.

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta bulunan Askeri Akademi’de yaptıkları basın toplantısında, her iki başkan da basın mensuplarına iki ülke arasındaki anlaşmaların durumuna ilişkin ayrıntılı bilgiler verdiler.

Başkan Chavez, Venezuela ve Ekvator arasındaki bu tip ilişkilerin gerekliliğinin, her iki halkın somut birlikteliği ve gerçek anlamdaki bağımsızlık olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

Chavez, kendilerinin pekçok şekilde boykot edildiklerini, bunlardan birinin de ‘bürokrasi’ olduğunu vurgulayarak Venezuela devriminin kendilerini böylesi önemli bir noktaya taşıyan yeni bir tarihi momente denk düştüğünü ifade etti.

‘Bizi bağımlı duruma sokan geçmişi yeniden yaşamamalıyız, gelecek bizimdir’ diyen Chavez, sözlerine ‘sosyal, politik ve ekonomik sistemlerimizin birbirlerini gerçek anlamda tamamlaması için somut adımlar atmalıyız’ şeklinde devam etti.

Venezuela devlet başkanı, Ekvator’daki Yurttaş Devrimi ile Venezuela’daki Bolivarcı Devrimi’nin yeni birer sistem olduklarının altını çizerek sosyalizme ulaşmanın birden fazla yolu ve biçimi olduğunu ifade etti.

Ekvator devlet başkanı Rafael Correa ise, Latin Amerika ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesini engellemeye çalışan tehditlere dikkat çekerek bu evrimi etkisizleştirecek herşeye karşı mücadele etme çağrısı yaptı.

‘Bizim bu yolda önümüze çıkacak pek çok düşman var. Kardeş halkların biraraya gelmesini istemeyen bir çok düşman mevcut’ diyen Correa, bunlarla mücadele etmenin en etkili yolunun verimli bir şekilde çalışmaktan geçtiğini vurguladı.

Venezuela’da gerçekleştirilen yenilikçi açılımları öven Correa, kamusal üretim alanında, ucuz cep telefonlarının, taşınabilir bilgisayarların üretimi gibi alanlarda yapılan atılımlardan çok etkilendiğini sözlerine ekledi. Correa, dışarıdan alım yapmanın ülke içinde işsizliği arttırdığına değinerek Venezuela’dali iç üretim kapasitesini arttırılması çabalarının önemine değindi.

Her iki ülkenin devlet başkanları, düzenledikleri basın toplantısından sonra Venezuela dışişleri bakanı Nicolas Maduro’nun katılımı ile sonuçlarını daha sonra basına aktaracaklarını ifade ettikleri basına kapalı toplantıyı gerçekleştirdiler.

Haber: CANAN ATEŞ
07.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder