31 Temmuz 2009 Cuma

ABD, Brezilya ve Şili tarafından sıkıştırılıyor!

BREZİLYA VE ŞİLİ, ABD’NİN KOLOMBİYA’DAKİ ARTAN ASKERİ VARLIĞINA KARŞI ORTAK TAVIR SERGİLEDİLER


Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, 30 Temmuz 2009 günü, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına karşı operasyonlar için olduğu iddia edilen Kolombiya’daki hava üslerine ABD’nin girişine ve yerleşmesine izin veren ABD-Kolombiya ortak planlarına karşı olduklarını açıkladılar.

Bachelet ile birlikte bu Perşembe günü Brezilya’da bir basın toplantısı düzenleyen Lula da Silva, “Kolombiya’daki ABD askeri üsleri fikrini olumlamıyorum,” dedi.

Brezilya devlet başkanı, “ancak onların Brezilya’nın iç meselelerine karışmalarını istemediğim gibi ben de Kolombiya’nin iç meselelerine karışmayacağım” şeklinde sözlerine devam etti.

Lula, Obama ile ABD’nin kıtada artan operasyonlarını konusunda en kısa zamanda görüşeceğini sözlerine ekledi.

Michelle Bachelet ise Brezilya’daki basına Lula ile tamamen aynı fikirde olduğunu ve Kolombiya’nın ABD’ye orada bulunan hava üslerini kullanma ve yerleşme izni vermesinin, kıtadaki tüm ülkeleri olumsuz bir şekilde etkilediğini ve kaygılandırdığını belirtti.

Kolombiya, ABD’nin uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına karşı sözde operasyonlar adı altında ülkedeki gerilla kuvvetlerine ve halka yapılan saldırılar ile kıtadaki istikrarı bozma girişimlerine uzunca zamandan beri ev sahipliği ve işbirlikçilik etmekteydi. Bu ortaklık ve son dönemdeki özellikle komşu ülkeler Venezüella ve Ekvator’a yönelik komplolarla kıtada tansiyon iyice artmış durumdadır.

Ekvator’dan çıkarılan ABD askeri üssünün Kolombiya’ya yerleşmesiyle bu ülkede sayısı 7’ye çıkan ABD üslerine karşı net bir tepki de kıtanın büyük ülkelerinden Brezilya ve Şili’den gelmesi süreci ABD ve Kolombiya aleyhine çevirme potansiyelleri taşımaktadır.

Haber: Canan Ateş, 31 Temmuz 2009, Caracas.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder